Kitas pavadinimas biotinas. Šis vitaminas lengvai oksiduojamas, tačiau atsparus aukštai temperatūrai, rūgščių, šarmų ir ultravioletinių spindulių poveikiui. Nedidelį kiekį šio vitamino gamina žmogaus žarnyno mikrobiota.

Biotino nauda

  • svarbus angliavandenių sintezei,
  • riebalų rūgščių sintezei,
  • aminorūgšties leucino apykaitai,
  • vitaminas H būtinas normaliai odos funkcijai.

Esant biotino trūkumui

Trūkumas gresia valgant žalius kiaušinius, nes antivitaminas avidinas (jo yra žaliuose vištų kiaušiniuose) prisijungia biotiną, ir šis negali rezorbuotis žarnyne.

Ilgą laiką vartojant antibiotikai taip pažeidžiama žarnyno mikroflora ir nebegali gaminti pakankamai biotino. Taip pat daugiau vitamino reikia nėščioms moterims ir krūties pienu maitinami kūdikiams.

  • trūkstant vitamino H, pradeda sausėti, luptis oda, slinkti plaukai, skilinėti nagai,
  • gali išsivystyti mažakraujystė,
  • atsiranda mieguistumas, depresija, apetito stoka.

Perteklius

Požymių nestebėta.

Natūraliai vitamino H randama:

  • kiaušinių tryniuose,
  • kepenyse,
  • piene,
  • avižinėse kruopose,
  • mielėse,
  • žirniuose,
  • šokolade,
  • kai kuriuose ankštiniuose,
  • grybuose.

Rekomenduojamą paros dozė

Rekomenduojamą paros dozė 0,25mg.