Kitas pavadinimas - tokoferolis. Šioje grupėje yra 8 junginiai, iš kurių didžiausias biologinis aktyvumas būdingas alfa, beta ir gama tokoferoliui. Vitaminas E yra antioksidantas, saugantis žmogaus organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Vienas pagrindinių „širdies" vitaminų. Vitaminas E atsparus padidintai temperatūrai ir šviesai, nesuyra virimo metu, atsparus rūgštims, bet neatsparus šarmams.

Vitamino E nauda

  • svarbus širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai,
  • vitaminas E kartu su selenų užkerta kelią kepenų suriebėjimui,
  • vienas svarbiausių antioksidantų,
  • saugo nuo oksidacijos vitaminą A, nesočiąsias riebalų rūgštis.

Esant vitamino E trūkumui

  • atsiranda toksiški laisvieji radikalai, kurie pažeidžia medžiagų apykaitos procesus, sukelia įvairius sutrikimus,
  • pasireiškia nervų sistemos, virškinimo sutrikimai,
  • gali sumažėti vyrų lytinis potraukis,
  • moteris gali tapti nevaisingos.

Natūraliai vitaminas E randamas:

  • kviečių daiguose,
  • kukurūzuose,
  • riešutuose,
  • špinatuose,
  • kukurūzų, sėmenų, alyvų bei saulėgrąžų aliejuje,
  • alyvuogėse,
  • šparaguose,
  • avokaduose.

Rekomenduojamos vitamino E paros dozės

vaikamspaaugliamsmoterimsvyramsnėščiosioms ir žindančiosioms
3 - 7 mg 8 - 10 mg 10 mg 10 mg 12 - 14 mg