Kitas pavadinimas - tokoferolis. Šioje grupėje yra 8 junginiai, iš kurių didžiausias biologinis aktyvumas būdingas alfa, beta ir gama tokoferoliui. Vitaminas E yra antioksidantas, saugantis žmogaus organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Vienas pagrindinių „širdies" vitaminų. Vitaminas E atsparus padidintai temperatūrai ir šviesai, nesuyra virimo metu, atsparus rūgštims, bet neatsparus šarmams.
Vitamino E nauda
- svarbus širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai,
- vitaminas E kartu su selenų užkerta kelią kepenų suriebėjimui,
- vienas svarbiausių antioksidantų,
- saugo nuo oksidacijos vitaminą A, nesočiąsias riebalų rūgštis.
Esant vitamino E trūkumui
- atsiranda toksiški laisvieji radikalai, kurie pažeidžia medžiagų apykaitos procesus, sukelia įvairius sutrikimus,
- pasireiškia nervų sistemos, virškinimo sutrikimai,
- gali sumažėti vyrų lytinis potraukis,
- moteris gali tapti nevaisingos.
Natūraliai vitaminas E randamas:
- kviečių daiguose,
- kukurūzuose,
- riešutuose,
- špinatuose,
- kukurūzų, sėmenų, alyvų bei saulėgrąžų aliejuje,
- alyvuogėse,
- šparaguose,
- avokaduose.
Rekomenduojamos vitamino E paros dozės
vaikams | paaugliams | moterims | vyrams | nėščiosioms ir žindančiosioms |
---|---|---|---|---|
3 - 7 mg | 8 - 10 mg | 10 mg | 10 mg | 12 - 14 mg |