Dar kitaip vadinamas askorbo rūgštimi. Tai tirpus vandenyje, vienas nepatvariausių vitaminų, neatsparus temperatūros poveikiui. Jis žymiai patvaresnis rūgščioje terpėje, todėl išlieka raugintuose produktuose. Tuo metu verdant, džiovinant, konservuojant maisto produktus šis vitaminas žūva. Daugiausia išlieka maisto produktus šaldant.

Vitamino C nauda

  • stiprina organizmo imuninę sistemą.
  • vienas svarbiausių antioksidantų, neutralizuojančių organizme susidariusius laisvuosius radikalus.
  • būtinas kolageno, pagrindinio jungiamojo audinio komponento, sintezėje.
  • dalyvauja kraujodaros procesuose.
  • greitina žaizdų gijimą.
  • palengvina geležies pasisavinimą žarnyne.
  • dalyvauja aminorūgščių apykaitoje.
  • dalyvauja steroidinių hormonų bei odos pigmento - melanino sintezėje.

Esant vitamino C trūkumas

  • apetito stoka,
  • bendras nuovargis,
  • atsiranda virškinimo sutikimai,
  • gali kraujuoti dantenos,
  • išsivysto mažakraujystė,
  • susilpnėja imunitetas,
  • lėčiau gyja žaizdos.

Kai organizme vitamino C trūkumas didelis, susergama skorbutu - kuris pasireiškia kraujavimu, prasideda osteoporozė, krenta dantys, sutrinka širdies funkcija, vystosi mažakraujystė.

Natūraliai vitamino C randama

  • juoduosiuose serbentuose,
  • avietėse,
  • erškėtuogėse,
  • citrusiniuose vaisiuose,
  • agrastuose,
  • graikiškuose riešutuose,
  • kopūstuose,
  • pupelėse,
  • žiediniuose kopūstuose,
  • šparaginėse pupelėse,
  • pomidoruose.

Rekomenduojamos vitamino C paros dozės

vaikamspaaugliamsmoterimsvyramsnėščiosioms ir žindančiosioms
35 - 45 mg 50 - 60 mg 60 mg 60 mg 80 - 100 mg