Tai riebaluose tirpus vitaminas. Vitamino A junginiai atsparūs virimui, tačiau padidėjus temperatūrai džiovinimo metu, jiems pradeda daryti įtaką deguonis ir jie suyra.

Vitamino A nauda

  • vitaminas A dalyvauja regėjimo procese. Retinolis įeina į rodopsino, šviesai jautraus pigmento, sudėtį, kurio dėka gerai matome tamsoje.
  • reguliuoja augimą, nes dalyvauja medžiagų, būtinų augimui, sintezėje.
  • reguliuoja odos ląstelių dalijimąsi ir diferenciaciją, todėl padeda palaikyti sveiką ir elastingą odą.
  • reguliuoja virškinimo organų, šlapimo ir lytinių takų gleivinės ląstelių dalijimąsi ir diferenciaciją. Tokiu būdu, užtikrina normalią epitelio veiklą, užkerta kelią odos, kvėpavimo takų, šlapimtakių, virškinimo trakto infekcijoms.

Esant vitamino A trūkumui

  • gali išsivystyti naktinis aklumas (vištakumas) - trūkstant vitamino A, mažėja rodopsino, šviesai jautraus pigmento, kiekis, pailgėja laikas, per kurį adaptuojasi akys matyti tamsoje. Taip pat gali išsivystyti akies junginės ar ragenos uždegimas,
  • sulėtėja vaikų augimas,
  • dėl vitamino A trūkumo lėčiau atsinaujina oda, todėl ji tampa šiurkšti,
  • sutrinka kvėpavimo, virškinimo organų, šlapimo ir lytinės sistemos organų gleivinės atsinaujinimas, todėl sumažėja šių sistemų atsparumas infekcijoms,
  • gali išsivystyti mažakraujystė, nes organizme geležį pernešančio baltymo sintezei reikalingas vitaminas A.

Natūraliai vitaminas A randamas

  • kiaušiniuose,
  • mėsoje,
  • piene ir jo produktuose,
  • kepenyse,
  • inkstuose,
  • menkėje,
  • žuvų taukuose,
  • žaliose lapinėse daržovėse, špinatuose, brokoliuose,
  • geltonai oranžinėse daržovėse ir vaisiuose: morkose, apelsinuose, ananasuose.

Rekomenduojamos vitamino A paros dozės

vaikamspaaugliamsmoterimsvyramsnėščiosioms ir žindančiosioms
400-700 µg 800 - 1000 µg 800 µg 800 µg 1000 - 1400 µg

Vitamino A poreikis padidėja fizinio krūvio metu, sutrikus skydliaukės veiklai.