Sveikatos BIBLIOTEKA

Kalcis

Žmogaus organizme kalcio yra apie 1000g. 99% kalcio yra kauliniame audinyje. Kalcis svarbus norint turėti stiprius kaulus, tvirtus dantis. Kalcis labai svarbus raumenų augimui ir susitraukimui bei nervinio impulso perdavimui raumenimis.

Geriausias kalcio šaltinis yra pienas ir jo produktai. Iš jų kalcis geriausiai pasisavinamas

Kalcio nauda

  • įeina į kaulų sudėtį,
  • užtikrina dantų tvirtumą,
  • kalcis dalyvauja kraujo krešėjimo procese,
  • svarbus panaudojat geležį kraujodaros procese,
  • būtinas normaliai nervų sistemos veiklai.

Esant kalcio trūkumui
Kai maiste kalcio yra per mažai, organizmas panaudoja kalcį iš kaulų, vystosi osteoporozė - retėja kaulai. Kai kalcio trūksta vaikų organizme (dėl vitamino D trūkumo), vystosi rachitas.

Perteklius

Kalcio perteklius pašalinamas su šlapimu, tačiau taip pat gali nusėsti kalcis įvairiuose organuose, formuojasi inkstų akmenys.

Natūraliai kalcis randamas

  • piene ir jo produktuose
  • kiaušinio trynyje,
  • kopūstuose,
  • morkose,
  • rupaus malimo ruginių miltų gaminiuose,
  • įvairiose kruopose,
  • migdoluose,
  • mėsoje,
  • salieruose,
  • apelsinuose.

Rekomenduojama kalcio paros dozė

vaikamspaaugliamsmoterimsvyramsnėščiosioms ir žindančiosioms
360 - 700 mg 800 mg 1000 - 1200 mg 1000 - 1200 mg 1200 mg