Apie 75% cinko yra raudonuosiuose kraujo kūneliuose. Virškinimo traktas cinką pasisavina sunkiai, jo rezorbciją gerina vitaminas D.


Cinko nauda:

  • cinkas būtinas žmogaus augimui, lytiniam brendimui,
  • įeina į 80 fermentų, dalyvaujančių įvairiose organizmo reakcijose, sudėtį,
  • reikalingas pasmegeninės liaukos ir kasos funkcijai,
  • būtinas kraujodaros organams,
  • reikalingas organizmo homeostazės palaikymui, druskos rūgšties gamybai skrandyje,
  • dalyvauja susidarant kauliniam audiniui.

Esant cinko trūkumui

  • cinko trūkumas sukelia organizmo augimo atsilikimą,
  • sukelia lytinės funkcijos sutrikimus,
  • sutrikdo kraujodaros procesus,
  • sutrikdo kaulinio audinio susidarymo procesus.


Perteklius
Cinko perteklius yra nuodingas.

Natūraliai cinko randama:

  • mėsoje ir jos produktuose,
  • sūryje,
  • kruopose,
  • riešutuose,
  • kavoje,
  • kepenyse.
  • piene,
  • obuoliuose,
  • kriaušėse,
  • vyšniose,
  • bulvėse, kopūstuose.

Rekomenduojama cinko paros dozė

vaikamspaaugliamsmoterimsvyramsnėščiosioms ir žindančiosioms
2 - 7 mg 12 - 15 mg 12 mg 15 mg 15 mg