Tai unikalios struktūros ir cheminių savybių karotinoidas, turintis specifinių biologinių ypatybių. Likopenas nudažo vaisius ir daržoves raudona, oranžine ar geltona spalva. Daugiausia likopeno yra greipfrutuose, papajose, pomidoruose, arbūzuose, raudonuosiuose pipiruose.

Žmogus likopeną gauna su maistu, jis kaupiasi kepenyse, plaučiuose, prostatoje, storojoje žarnoje ir odoje. Jo koncentracija organizme yra didesnė nei kitų karotinoidų.

Likopenas turi teigiamą poveikį žmogaus organizmui:

  • tai profilaktinė priemonė nuo širdies ligų, prostatos ir virškinimo organų problemų,
  • stiprina imuninę sistemą, spartina ląstelių atsinaujinimą, didina fermentinių organizmo sistemų aktyvumą,
  • likopenas vienas stipriausių natūralių antioksidantų, jis veikia neporinį deguonies atomą, kuris susiformuoja metabolinių procesų metu ir sąveikauja su ląstelių membranose esančiomis polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, tokiu būdu sumažina oksidacinį membranų lipidų pažeidimą, apsaugomos ląstelės, užkertamas kelias ligų vystymuisi,
  • likopenas didina spermatozoidų koncentraciją ir jų judrumą.