Spanguolės (lot. Oxycoccus, angl. Cranberry, vok. Moosbeere)

Paplitusios po visą pasaulį. Amerikoje spanguolė net tapo nacionaliniu simboliu. Pasak Amerikos indėnų, spanguolės išaugo iš kraujo lašų, kurį praliejo žmonės kovose su milžinais. Lietuvoje spanguolė vadinama gervių ir laumių uoga.

Spanguolių uogos garsėja vitaminų ir įvairių medžiagų gausa. Jose yra daug vitaminų C, B1, B2, B6, mikro- ir makroelementų, ypač jodo, geležies, mangano, vario, kobalto. Spanguolėse aptikti net 25 mineraliniai elementai. Vertingos spanguolėse esančios organinės rūgštys: citrinos, chinino, benzoinė, chlorogeno, oleono, ursoto.

Teigiamas spanguolių poveikis:

  • turi tonizuojamąjį poveikį ir skatina fizinį bei protinį aktyvumą,
  • spanguolėse esanti paraskorbininė rūgštis turi priešgrybelinį poveikį,
  • hipurinę rūgštį rūgština šlapimą ir tokiu būdu padeda apsisaugoti nuo šlapimo takų infekcijų,
  • spanguolėse yra proantocianidinų, kurie pasižymi antioksidaciniu ir antiuždegiminiu poveikiu, padeda apsaugoti širdies kraujagyslių sistemą, padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje,
  • spanguolių esktaktas stimuliuoja virškinimo fermentų gamybą, žadina apetitą ir padeda geriau pasisavinti maistą.